top of page

2017 - Nakts dzelzceļa muzejā, jeb Latvijas dzelzceļa inženieru svētki

Sestdien, 9.septembrī, pilsētā izaugsmei – Jelgavā, notika kārtējie, nu jau 17 Latvijas dzelzceļa inženieru svētki. Pasākumu organizēja Latvijas dzelzceļnieku biedrības Inženiertehniskā apvienība sadarbībā (LDzB ITA) ar VAS Latvijas dzelzceļš.

Pasākumu atklāja LDzB ITA priekšsēdētājs Sergejs ČIGAKS, pēcāk uz skatuves kāpa LDzB priekšsēdētājs Māris RIEKSTIŅŠ, sveicot visus klātesošos. Tāpat sveikt inženierus un viņu viesus bija ieradies VAS Latvijas dzelzceļš prezidents Edvīns BĒRZIŅŠ.

“Bez gudriem, spēcīgiem un labi izglītotiem inženieriem tik kompleksa joma kā dzelzceļš nevar pastāvēt. Neatkarīgi no tā, kuros virzienos mēs turpmāk vedīsim kravas un pasažierus, kādus partnerus izvēlēsimies un kā veidosim savu nākotni, inženieri Latvijas dzelzceļā ir un būs vajadzīgi.

Tādēļ jāteic paldies Latvijas Dzelzceļnieku biedrībai un tās Inženiertehniskajai apvienībai, kas ilgus gadus arī ir sekmējusi nozarē strādājošo inženieru izaugsmi un kopību.

Vienlaikus ir skaidrs, ka dzelzceļš kā ikviena joma piedzīvo pārmaiņas, un patlaban tās ir straujākas nekā jebkad agrāk. No vienas puses, pārmaiņas vienmēr rada zināmu satraukumu, jo saistās ar nezināmo. No otras puses – tā ir iespēja mums visiem, arī jums, jo jūsu zināšanas un profesionālās vērtības kļūs arvien nozīmīgākas, taču vienlaikus tas nozīmē arī lielāku sadarbību ar informācijas tehnoloģiju, finanšu, drošības, loģistikas un citu nozaru speciālistiem.

Tieši šajā zālē es gribu uzsvērt, ka mans mērķis ir Latvijas dzelzceļu un Latviju padarīt ne tikai par loģistikas izcilības centru, bet arī attīstīt tehnoloģisko izcilību – un te jūsu līdzdalība un entuziasms ir nenovērtējams ieguldījums.

Tādēļ man ir īpašs gandarījums, ka šodien visas komandas, kas mērosies spēkiem Inženieru dienas sacensībā, ir radījušas jaunas idejas LDz Ideju bankai, kura strādā vien kopš pavasara, bet jau tagad ir virkne labu ideju, ko darbinieki paši iesaka. Neviens cits, kā jūs paši, nezinās, kā labāk, ātrāk, efektīvāk un parocīgāk izdarīt lietas, kuras, iespējams, “vēsturiski” tiek darītas kā ierasts. LDz Ideju banka raisa radošumu, un es ceru, ka jau tuvākajā laikā šodien, šeit prezentētās idejas nonāks manā e-pastā.

Vienlaikus ir skaidrs, ka dzelzceļš kā ikviena joma piedzīvo pārmaiņas, un patlaban tās ir straujākas nekā jebkad agrāk. No vienas puses, pārmaiņas vienmēr rada zināmu satraukumu, jo saistās ar nezināmo. No otras puses – tā ir iespēja mums visiem, arī jums, jo jūsu zināšanas un profesionālās vērtības kļūs arvien nozīmīgākas, taču vienlaikus tas nozīmē arī lielāku sadarbību ar informācijas tehnoloģiju, finanšu, drošības, loģistikas un citu nozaru speciālistiem.

Lai skaisti profesionālie svētki un sekmīga sacensība! Turklāt, neraugoties uz to, kura komanda kādu vietu saņems, ieguvēji, apmainoties ar pieredzi un palūkojoties uz lietām kolēģu acīm, esat jūs visi!” savā uzrunā sacīja LDz prezidents E.Bērziņš.

Kā ierasts pēc oficiālajām uzrunām sekoja šī gada labāko Latvijas dzelzceļa inženieru apbalvošana.

Pasākuma tēma šogad bija Nakts dzelzceļa muzejā. Nelielu, bet interesantu lekciju par mūsu dzelzceļa muzeju nolasīja Latvijas dzelzceļa muzeja izglītojošā darba un darba ar apmeklētājiem vadītāja Darja KOVAĻOVA.

Lai pacīnītos par labākās komandas titulu uz Jelgavu bija ieradušās sešas komandas no visas Latvijas: protams, komanda no Jelgavas – Mītava, pagājušā gada 1.vietas ieguvēji – komanda PLP no Rīgas, liepājnieki - Septiņos vējos, Ventspils komanda PUSK, no Rēzeknes bija atbraukuši Latgales kleperi, savukārt Daugavpils pilsētas godu aizstāvēja komanda no PIKC Daugavpils tehnikuma ar nosaukumu Veiksmes vienādojums.

Uz skatuves komandas uzstājās ar mājās sagatavotajiem priekšnesumiem konkursos Komandu sveiciens un Mājas darbs, kura laikā bija jāatklāj pasākuma tēma. Tā kā šogad pēc LDz prezidenta Edvīna Bērziņa iniciatīvas tika izveidota LDz Ideju banka, komandas atsevišķa konkursa ietvaros uz skatuves prezentēja savas idejas, kas tiks iesniegtas E.Bērziņa kungam.

Kā jau ierasts, komandas piedalījās Videokonferencē, kuras laikā atbildēja uz dažādu dzelzceļa speciālistu no ekrāna uzdotajiem jautājamiem. Un vēl vienā konkursā – Loģiskā domāšana, komandas minēja loģiskās mīklas, kas visām komandām lieliski izdevās.

Komandu priekšnesumus vērtēja un pieskatīja, lai viss notiktu godīgi, mūsu cienījamie žūrijas locekļi: Dainis Zvaners, Guntis Ieviņš, Edvīns Kočāns, Māris Riekstiņš un Sergejs Čigaks.

Visas komandas bija lieliski sagatavojušās un organizatoru sagatavotos uzdevumus izpildīja teicami, tomēr, ja ieskatās kopvērtējumu tabulā, 1.vietu atkārtoti izcīnīja komanda PLP, otrā vieta – PUSK, trešajā vietā – Mītava, ceturtie - komanda Septiņos vējos, tad Latgales kleperi un Veiksmes vienādojums.

Kā vienmēr, lai pasākums izdotos, pacentusies bija arī organizatoru komanda: Nataļja SOLOVJOVA, kas arī vadīja pasākumu, Dmitrijs SOLOVJOVS, Nikolajs KOPTELOVS un Jevgenijs SKULOVIČS. Īpašs sveiciens mūsu grāmatvedei Nataļjai ŠOSTAKOVSKAI.

Šogad pasākumu apmeklēja arī mūsu kolēģi no Lietuvas, tādejādi pārstāvot Lietuviešu inženieru apvienību. Kopumā Inženieru dienas svētkos piedalījās vairāk kā 200 cilvēku.

Tā bija šī raksta oficiālā daļa, neliels kopskats no ļoti augsta putna lidojuma. Tomēr esmu pārliecināta, ka visi, kas pasākumā ir bijuši, man piekritīs – mums ir vislabākie inženieri, vistalantīgākās un gudrākās komandas, vislabākā žūrija un organizatori, vissirsnīgākie un jaukākie skatītāji un vislabākais prezidents, kurš personīgi ieradās uz pasākumu un ļoti silti kā arī iedvesmojoši uzrunāja komandas un skatītājus. Un pats interesantākais ir tas, ka mēs visi esam dzelzceļnieki, smaga darba darītāji, tomēr ikkatrā no mums ir apslēpta radoša dzirksts. Mūsu vidū ir izcili dziedātāji, režisori, aktieri. Ja kāds no malas būtu ieraudzījis jebkuru no komandu priekšnesumiem, viņš neticētu, ka uz skatuves ir dzelzceļnieki, kas ikdienā apkalpo vilcienus un sliedes. Kad komandas uzstājās uz skatuves, skatītāji kā ar laika mašīnu tika pārcelti uz kinozāli, tad uz teātri, no teātra uz TV šovu un koncertu. Gadu no gada komandas ir kļuvušas par īstiem skatuves profesionāļiem. Video un foto atskaite drīz būs pieejami facebook lapā LDzB ITA. Latgales kleperu atvestā filma var tikt pieteikta Manhetenas īsfilmu festivālam, šai komandai ir savs īpašs stils un šarms. Rīdzinieku uzņemtie dziesmu klipi, kā vienmēr ir labāki par oriģināliem, bet Mājas darba dziesma aizkustināja un nevienu neatstāja vienaldzīgu. Kā uz skatuves tango stilā iznāca Mītavas komanda! Un nekas nevar tikt salīdzināts ar to, cik ļoti savu pilsētu mīl jelgavnieki. Ventspils komanda ieguvusi gandrīz maksimālo atzīmi par saviem radošajiem sniegumiem (pietrūka 0.1 balle 1.konkursā), kurus žūrija novērtējusi visaugstāk no visiem. Lai gan komanda ir salīdzinoši jauna, bet ļoti talantīga un entuziasma pilna. Liepājnieki kā vienmēr bija īpaši radoši piegājuši pie visa, kas tika rādīts uz skatuves – viņu mājas darbs vislabāk atklāja pasākuma tēmu; tā bija vesela luga, kuras laikā skatītāji varēja izsmieties no sirds. Īpaši jāatzīmē Daugavpils tehnikuma komanda un tas sniegums – tā ir pasniedzēju komanda, kas prot un nebaidās par sevi pasmieties, komanda, kura tikai otro reizi, ar vairāku gadu pārtraukumu, kāpa uz skatuves, bet kuras radošā un inteliģentā pieeja sajūsmināja skatītājus, īpaši Antoņina MINČONOKA Annas KARENINAS spoka tēlā.

Visi komandu priekšnesumi bija lieliski sagatavoti. Komandas ārpus sava darba laika gatavojās, mēģināja, radīja. Es nekad nebeigšu apbrīnot un slavēt mūsu komandas. Tādēļ vēlreiz izsaku pateicību katrai komandai, katram komandas loceklim par ieguldīto darbu un daļiņu no savas dvēseles. Un vēlreiz sveicam uzvarētājus – PLP komandu! Ak jā – nākamgad tomēr tiekamies Daugavpilī!

Inženieru diena 2018

29. septembrī Rīgā Latvijas dzelzceļa vēstures muzejā notikuši kārtējie Latvijas dzelzceļa Inženieru svētki. Latvijas dzelzceļnieku biedrības Inženiertehniskās apvienība( LDzB ITA) izsaka lielu pateic

bottom of page