top of page

2012.gada septembrī ( 17.-21.) Francijā , Lillē notika kārtējā AEC Administratīvās padomes sēde

2012.gada septembrī ( 17.-21.) Francijā , Lillē notika kārtējā AEC Administratīvās padomes sēde un ar to saistītās Eiropas Dienas, kuras organizēja Francijas un Beļģijas sekcijas sakarā ar šo sekciju 50-to gadadienu AEC sastāvā. Administratīvās padomes dalībniekus sveica šo sekciju prezidenti J.Matter un J.Willems.

Administratīvajā Padomes sēdē tika izskatīts un akceptēts AEC budžets 2013.gadam, kuru prezentēja AEC prezidents – H.-G. Vanselow (Vācija). Īpaša uzmanība tika veltīta taupības pasākumiem un administratīvo izdevumu samazināšanai, bet konkrēti priekšlikumi netika apstiprināti un jautājums tika atlikts uz nākamo sēdi, jo tas skar gan Eiropas biroju , gan arī netiešā veidā visas sekcijas. Tika apstiprināti arī Administratīvās padomes (AP) iepriekšējās sēdes protokols Sorento, Itālijā, kurā gan Latvijas pārstāvji ekonomisku apsvērumu dēl nepiedalījās. AP apstiprināja arī sēžu starplaikā notikušās Ģenerālās Asamblejas virtuālās sēdes protokolu. Tika izskatīti varianti un apstiprināts jauns AEC logo.

Administratīvajā Padomē AEC Latvijas sekcija prezentēja programmu AEC AP sēdei un Eiropas Dienām Latvijā 2014.gada maijā. Savā programmā mēs piedāvājām dalībniekiem apmeklēt ne tikai Rīgu, bet arī Jūrmalu, Ventspili un Pērnavu Igaunijā.

2014.gads nav izvēlēts nejauši. Tas ir nozīmīgs mūsu sekcijai – būs 15 gadu kopš pievienošanās Eiropas Dzelzceļnieku Asociācijai. Bez tam šajā gadā Rīga kļūs par Eiropas kultūras galvaspilsētu un valdība sola ieviest eiro. Apvienojot visus trīs faktorus kopā, šis laiks ir ļoti svarīgs mums un mūsu valstij. Mūsu programma tika prezentēta kā ir pieņemts - četrās A.E.C. darba valodās – franču, angļu, vācu un itāļu valodā. No saviem draugiem jau esam saņēmuši tulkojumu arī spāņu valodā. Tūlīt pēc apstiprināšanas savu gribu piedalīties jau izteica Austrijas, Francijas, Itālijas un Spānijas sekcijas. Iepriekšējo reizi Eiropas Dienās Latvijā piedalījās 12 valstis, ap 120 dalībnieku, un tas notika 2004.gadā – gadā, kad Latvija tika uzņemta Eiropas Savienībā un mūsu sekcijas 5.gadadienā. Tuvākos divus gadus mums būs daudz darba - rūpīgi jāsagatavojas AEC Administratīvās Padomes sēdei, jāapmeklē visi objekti, jārezervē vietas, jādomā arī par viesu izklaides programmu, kura pašlaik nav vēl izskatīta utt.

Eiropas Dienu laikā visi dalībnieki apmeklēja Namūras pilsētu Beļģijā, kur 1956.gadā notika milzīga katastrofa ogļraktuves šahtā. Kilometru dziļumā ugunsgrēkā gāja bojā ap 300 ogļraču. Šahtas vietā tagad ir izveidots memoriāls. Šis apmeklējums atstāja neaizmirstamu iespaidu. Mēs apmeklējām arī pilsētu Roubaix, kura simtiem gadu pasaulē bija slavena ar savu tekstilu -kā Liona - bet tagad rūpnīcas telpās izveidots muzejs jo ražotnes vairs nav. Arī tur ir jūtami krīzes sekas.






bottom of page