top of page

Inženierdienas Liepājā



Kā jau laba tradīcija katru gadu septembrī notiek dzelzceļa inženieru svētki, kurus organizē Latvijas dzelzceļnieku biedrības inženiertehniskā apvienība. Šogad svētkus svinēt dzelzceļa inženieri devušies uz skaisto vēju pilsētu Liepāju, vai, pareizāk sakot, atkal atgriezušies Liepājā, kur viesojās jau pirms septiņiem gadiem. Tātad, šī gada 14.septembrī viesnīcā Fontain Royal sapulcējušies dzelzceļnieki no visas Latvijas, lai sveiktu labākos šī gada inženierus un noskaidrot, kura komanda visu nākamo gadu baudīs uzvarētāju slavu.

Lai cīnītos par labāko titulu Liepājā bija ieradušās trīs komandas: pagājušā gada uzvarētāji „PPP” no Rīgas, komandas kapteinis Vitālijs Ševčenko, „Tusētāji” no Jelgavas, komandas kapteinis Aleksejs Konstantinovs, „Latgale” no Daugavpils, kapteinis – Arkadijs Gorbuls, kurus jau sagaidīja mājinieku komanda „Septiņos vējos” ar Andreju Kalejevu priekšgalā.

Šoreiz pasākuma gaitā komandām bija jānoskaidro „Kurp ved sliedes”, runājot par dažādiem plāniem un projektiem, kas jau tiek īstenoti vai tiks realizēti tuvākajā nākotnē Latvijas dzelzceļā. Komandām tika piedāvāti četri konkursi. Kā pirmais bija komandu sveiciens - komandām bija iespēja iepazīstināt skatītājus ar sevi; tam sekoja jautājumu konkurss, kad komandām bija jāsniedz asprātīgas un aktuālas atbildes uz saņemtajiem jautājumiem, kuru centrā, protams, bija sliežu tematika. Lai pārliecinātos par komandu dalībnieku profesionālajām iemaņām, spēju strādāt komandā, risināt dažādus uzdevumus, komandas saņēma uzdevumu nogādāt kravu, un, lai tas būtu iespējams, bija gan jābūvē dzelzceļš, gan jāceļ tilti, gan arī jāatbrīvo sliežu ceļš no dažādiem šķēršļiem. Un noslēgumā komandas rādīja savu mājas darbu, kur arī centās atklāt un iztirzāt pasākuma galveno jautājumu „Kurp ved sliedes”.

Lai viss norisinātos godīgi un lai visi kausi atrastu savus jaunos īpašniekus, visu pasākuma laiku cītīgi strādāja vērtēšanas komisija, kuras sastāvā bija Toivo Lukonens, Poļikarps Kuprijanovs, Leonīds Puškins, Lietuvas dzelzceļu pārstāvis, un, protams, komisijas priekšsēdētājs Māris Riekstiņš.

Ir patīkami vērot, kā ar katru gadu uzlabojas komandu sniegumi. Visas četras komandas bija cītīgi pastrādājušas un sagatavojušas lieliskus priekšnesumus, kurus droši var pielīdzināt TV šovu līmenim. Komandu dalībnieki dziedāja labāk par pop zvaigznēm, rādīja teātra uzvedumus, dejoja, pārģērbās un pat spēlēja hokeju. Skatītāji smējās līdz asarām, ieklausīdamies katrā vārdā, kas skanēja uz skatuves, par ko dāsni apbalvoja komandas ar aplausiem un savu atbalstu.

Un, protams, pats interesantākais, kā tad šogad komandas sarindojās pēc rezultātu apkopojuma: pirmo vietu izcīnījusi komanda „Latgale”, otrajā vietā ierindojās Rīga komanda „PPP”, un kauss par trešo vietu paliks turpat Liepājā un glabāsies pie komandas „Septiņos vējos”, ceturtās vietas kauss nonācis komandas „Tusētāji” rokās. Apkopojot rezultātus, redzams, ka komandām ir pavisam neliels pārsvars vienai pār otru, tāpēc, vēl ņemot vēra Liepājas viesmīlību un skaistumu, labo garastāvokli un lieliski pavadīto dienu, droši var apgalvot, ka uzvarējušas ir visas komandas.

Svētku organizatori – Romans Jefanovs, Jevgenijs Skulovičs, Jevgenijs Pučinskis un Nataļja Sila, kas arī vadīja visu pasākumu, centušies, lai gan komandām, gan skatītājiem būtu interesanti, un piecas konkursa stundas paskrēja vēja spārniem. Kā jau ierasts, pasākuma noslēgumā tika paziņota nākamā Inženierdienas norises vieta – nākamgad septembrī dzelzceļa inženieri sapulcēsies Rēzeknē un atkal pierādīs, kā īstie dzelzceļnieki prot gan strādāt uzņēmuma labā, gan arī priecāties un atpūsties tā, ka visam dzelzceļam prieks. Tiekamies Rēzeknē!

bottom of page