top of page

Inženierdienas 2012

Šī gada 08.septembrī Daugavpils Valsts tehnikuma viesmīlīgajās telpās norisinājušies kārtējie dzelzceļa inženieru svētki. Par jautrāko, atjautīgāko, asprātīgāko un gudrāko inženieru titulu šogad cīnījušās sešas komandas, visas komandas bija labi gatavojušās, taču gan pēc žūrijas vērtējuma, gan arī teorētisko un praktisko konkursu rezultātā labākā bija komanda no Rīgas „PPP” Poļikarpa Petroviča Prožektors, nosaukta par godu iepriekšējam Inženiertehniskās apvienības koordinatoram P.Kuprijanovam, komandas kapteinis Vitālijs Ševčenko.

Latvijas dzelzceļnieku biedrības Inženiertehniskā apvienība jau divpadsmito gadu pēc kārtas rīko Latvijas dzelzceļa Inženieru dienas svētkus. Šogad Latvijas dzelzceļa inženieri, savus profesionālos svētkus svinēdami sapulcējās Latgales zemes galvaspilsētā – Daugavpilī. Par pasākuma norises vietu tika izvēlēts Daugavpils Valsts tehnikums, kas sagatavo arī nākamos dzelzceļa speciālistus. Pasākuma organizāciju uzņēmušies Inženiertehniskās apvienības koordinators Leonīds Puškins, neskatoties uz to, ka atstājis amatu, atbalstu sniedza Poļikarps Kuprijanovs, par svētku programmu atbildību uzņēmušies SIA „LDZ CARGO” un EI1 speciālisti Jevgenijs Pučinskis, Nataļja Sila, Romans Jefanovs un Jevgenijs Skulovičs, un tas viss notika Māra Riekstiņa uzraudzībā.

Kopā ar Latvijas dzelzceļnieku biedrības priekšsēdētāja vietnieku M.Riekstiņu Inženieru dienas svinības atklāja Daugavpils domes priekšsēdētāja Žanna Kulakova. Lielu interesi par pasākumu izrādīja, kā arī sniedza atbalstu organizēšanā tehnikuma direktore Ingrīda Brokāne. Ciemos pie Latvijas dzelzceļa inženieriem atbrauca arī kolēģi no Lietuvas ar Lietuvas dzelzceļu inženieru savienības prezidentu Virgilijusu Jastremskasu priekšgalā. Ar katru gadu pieaug pasākuma apmeklētāju skaits, šogad inženierdienas apmeklētāju skaits jau pārsniedza divus simtus. Taču tas nav vienīgais rekords, šogad inženierdienas pasākumā dalību ņēmušas sešas komandas: komanda no Rīgas „PPP”, komanda no Liepājas ar nosaukumu „Septiņos vējos”, komanda no Jelgavas „Zemgale”, komanda no Daugavpils „Latgale”, uz uzaicinājumu piedalīties atsaucās komanda no SIA „L-Ekspresis” ar nosaukumu „Ekspress-šov” un savu komandu dalībai izvirzījis arī Daugavpils Valsts tehnikums – komanda „DVT”. Grūto un atbildības pilno vērtēšanas darbu uzņēmušies M.Riekstiņš, I.Brokāne, K.Voroņeckis, P.Kuprijanovs un V.Jastremskas.

Inženierdiena Daugavpilī izdevusies īpaša arī ar to, ka tieši pirms pieciem gadiem Inženierdienas svinības notikušas tajās pašās Daugavpils Valsts tehnikuma telpās un notika tas tieši tādā pašā datumā – 8.septembrī. Šis notikums lieliski sasaucas ar šī gada Inženierdienas tēmu – „Pieci gadi – piecas meitas”, atzīmējot piecus gadus kopš Latvijas dzelzceļā tika pabeigts restrukturizācijas process un tika dibinātas trīs jaunas meitsabiedrības, kurām vēlāk pievienojās vēl divas ‘māsiņas’. Kā jau katru gadu notika gada labāko inženieru apbalvošana.

Lai parādītu un pierādītu sevi, organizatori piedāvāja komandām četrus konkursus, divi no kuriem bija jāsagatavo mājās – ‘komandu sveiciens’, kur komandas tika aicinātas stādīt sevi priekšā, un ‘mājas darbs’ „Bija mātei piecas meitas”. Mājas darbu komandām tika piedāvāts prezentēt prezentācijas, uzveduma vai pasakas veidā; šogad šis konkurss bija īpašs ar to, ka žūrija vērtēja to ar divām atzīmēm – viens vērtējums tam, cik precīzi atklāta piedāvātā tēma un otrs – cik mākslinieciski un atraktīvi tas tika izdarīts. Taču pārējos divos konkursos ar dziedāšanas un dejošanas talantu tālu nevarēja tikt, jo komandu dalībniekiem bija gan jāatbild uz dažādiem jautājumiem no dzelzceļa tematikas, gan arī jāveic praktiskie uzdevumi – jāsakārto aptieciņa, jāsakārto un pareizi jāsašuj dokumenti, īpaši pasākumam sagatavotajā luksoforā jāparāda dažādi signāli, jāatmin mīklas un pareizi jāsakārto stacijas Latvijas dzelzceļa kartē. Īpaši iepatikās gan komandu dalībniekiem, gan arī skatītājiem datorspēle, kur bija jāveic manevri ar ritošo sastāvu un visas darbības tika projicētas uz lielā ekrāna.

Jāatzīmē, ka ar katru gadu līdz ar apmeklētāju skaitu pieaug arī komandu sagatavošanās līmenis. Šogad komandas iepriecināja skatītājus ar profesionāli sagatavotajiem priekšnesumiem, kuru laikā dziedāja, dejoja, rādīja videofilmas un prezentācijas, par ko tika apbalvoti ar skaļiem aplausiem. Visaugstāko žūrijas vērtējumu abos vērtētajos konkursos izpelnījās komanda no Rīgas „PPP” - piecas balles no piecām, vienbalsīgi, kura arī kopvērtējumā izcīnīja godpilno pirmo vietu. Šī komanda izlozējusi sesto kārtas numuru, visos konkursos viņi uzstājās kā pēdējie, visilgāk gaidīdami savu ‘zvaigžņu stundu’, taču tā nebija vienkārši sagadīšanās, „PPP” komandas mājas darbs bija cienīgs konkursa programmas noslēgums, neapšaubāmi ikviens sajuta lepnumu par savu piederību inženieru saimei. Kauss par otro vietu palika turpat Daugavpilī „Latgales” komandas izcīnīts. Neskatoties uz to, ka šī bijusi debija Inženierdienas pasākumā, komanda „Ekspress-šov” neaizbrauca mājās bez godalgas, izcīnīdama trešo vietu. Neapšaubāmi skatītāju simpātijas ieguva „Ekspress-šova” feja P.Dubino izpildījumā, kura jautrās dejas nevienu neatstāja bez smaida.

Kopumā pasākums ilga piecas stundas, taču no noguruma nebija ne vēsts, skatītāji atbalstīja un pārdzīvoja par savām komandām, ar nepacietību gaidīja nākamos konkursus un priekšnesumus. Daugavpils Valsts tehnikuma vokālā kolektīva soliste sveica labākos inženierus ar brīnišķīgajām dziesmām, skatītāji varēja iejusties kā īstajā modes skatē, jo tehnikuma audzēkņi publikai nodemonstrēja divas drēbju kolekcijas. Visi kopā, organizatori, komandu dalībnieki, žūrija un skatītāji labi pacentās un sagādāja sev lieliskus svētkus, paldies visiem! Kā jau vienmēr, pasākuma noslēgumā žūrijas priekšsēdētājs M.Riekstiņš nosaucis nākamo Inženieru dienas svētku norises vietu – nākamgad tiekamies Liepājā, uz tikšanos!

Comments


bottom of page