top of page

Ekskursija uz Latgali



Šā gada 14. un 15. maijā Latvijas Dzelzceļnieku biedrības nodaļa Pasažieru vilciens organizēja ekskursiju uz Latgali, ko vadīja nodaļas vadītājs Pēteris SVILĀNS.

Pirmā apskates vieta bija Preiļos — Leļļu muzejs. Mākslinieces veidotajos tēlos bija atpazīstamas daudzas sabiedrībā populāras personības, piemēram, Valdis ZATLERS ar kundzi, Raimonds PAULS. Muzejā bija iespēja pārģērbties par karaļiem, karalienēm un citiem galminiekiem, ko daudzi ekskursanti arī izmantoja.

Nākamā apstāšanās vieta bija Aglonā, vispirms viesojāmies Maizes muzejā, kur mūs laipni sagaidīja pati saimniece ar bagātīgu un gardu mielastu un interesantu stāstu par Dieva dāvanu — maizīti, kas ir mūsu ikdienas neatņemama sastāvdaļa. Vēl šajā pilsētā apskatījām Karaļa Krusta kalnu un Aglonas baziliku. Tālāk mūsu ceļš veda uz Latvijas lielāko ezeru — Lubānu, līdz pat tai vietai, kur no tā iztek Aiviekstes upe. No putnu novērošanas torņa bija iespējams vērot brīnišķīgu skatu uz apkārtni un redzējām arī vairākas putnu sugas.

Īdenes ciemata Zvejnieki bija mūsu naktsmājas. Saimnieks mūs sagaidīja ar silti kūpinātām karpām un izkurinātu pirtiņu. Lielākā daļa ekskursantu pavadīja pie kopīgi klāta galda, jautri vakarējot un izdziedot lielu daļu latviešu un latgaliešu dziesmas.

No rīta pēc brokastīm gida pavadībā devāmies uz tuvējo Tīrumnieku ezeru, kas atrodas purva vidū. Gide mūs iepazīstināja ar purva augiem — skaistajām andromedēm, indīgo velna rutku, sastapāmies arī ar purva indīgo rāpuli — odzi. Ceļš cauri purvam vijās apmēram 800 m garumā, bet tas bija drošs, jo tikko bija atjaunotas

laipas, kas būvētas pēc japāņu inženieru projekta, savukārt projekta realizāciju finansēja Dānija.

Izbraucām caur Varakļāniem uz Rīgu. Apstājāmies pie Kokneses pilsdrupām, vērojām dabas skaistumu Daugavas krastos un priecājāmies par sauli, jo Latgalē laiks bija apmācies un lietains.

Pēdējā pieturvieta Klidziņā, kur paēdām pusdienas un ap 18.30 mūsu ceļojums bija noslēdzies.


bottom of page