top of page

Balto nakšu valstībā


21. jūnijā grupa Latvijas dzelzceļa darbinieku devās ekskursijā, ko rīkoja Latvijas dzelzceļnieku biedrība. Ceļā uz tālo Karēliju - zilo ezeru un balto nakšu valstību, kas veda caur Sankt Pēterburgai un ceļotāji varēja veikt vairākas ekskursijas pa šo ziemeļu galvaspilsētu un tās apkārtni. Veselas divas dienas mēs pavadījām Pēterburgā braucot ar autobusu un staigājot kājām. Pirmajā dienā apmeklējām Pēterhofu un Spas na Krovi baznīcu, garāmbraucot apskatījām Ermitāžu, Īzaka un Kazaņas katedrāles, kā arī pastaigājāmies pa Ņevas prospektu.

Labu iespaidu uz mums atstāja Ladogas stacija, no kuras vilcieni dodas uz Petrozavodsku. Stacija ir klusa un pasažieriem ērti ierīkota, jo taja nav pārmērīgu tirdzniecības vietu, kas piepilda citas Krievijas stacijas.

Karēlijā mūs sagaidīja saulains rīts un laipni gidi. Pēc trīskilometru pastaigas pa pa pilsētu (Petrozavodsku) zaļā komēta mūs nogādāja Kižos - galvenajā un pazīstamakajā Ladogas ezera salā. Tāpat kā 300 gadu atpakaļ, salā nemainīgi stāv koka arhitektūras kompleks ar galveno tās sastāvdaļu,bez nevienas metāla naglas 1714. gadā celtā baznīca. Tikai ar koka tapām tā kopā savulaik stutēta pavisam prozaiska iemesla dēļ – baznīcas celtniecību finansēja vietējie zemnieki, kuri nebija tik bagāti, lai atļautos tērauda priekšmetu iegādi.

Ar ārvalstu investoru palīdzību tika atrasti tās restaurācijas risinajumi un tagad darbi jau ir sakti.

Pēc atgriešanās no ekskursijas mūs sagaidīja pārsteigums - tautas mūzikas instrumentu ansambļa Kantele koncerts. Izrādās, ka šis ir karēļu un somu tradicionalais instruments, kas līdzinās latviešu koklei. Par tā popularitāti var spriest pēc Kanteles kultūras namu, kas speciali uzbūvēts lai nodrošinātu šī tautas mūzikas instrumentu ansambļa repetīcijas un uzstāšanos.

Tālāk mēs devamies uz Kivaca ūdenskrituma klinšainajiem krastiem. Lai gan tuvojās vakars bija jādodas prom, tacu bija vēlēšanās uzkavēties pie tā ilgāk.

Atpakaļceļā bija organizēta apskata ekskursija pa Sanktpēterburgu, brauciens uz Pavlovsku un Puškinu, kā arī Petropavlovskas cietoksni. Ļoti patika saudzīgā un mīlestības pilnā attieksme pret pilīm un parkiem.

Rīgā grupa atgriezās 25. jūnijā. Gribētos no visas sirds izteikt pateicību dzelzceļa vadībai - komunikāciju direktorei Regīnai Svirskai, attīstības direktoram Mārim Riekstiņam, SIA Cargo valdes priekšsēdētājam Guntim Macam un L_Ekspresis valdes priekšēdētājam Aleksandram Berezinam, kā arī dzelzceļnieku biedrības vadībai par ceļojuma organizēšanu. Bez viņu palīdzības tā diezin vai varētu notikt.


Skatīt Ekskursija uz Sankt Pēterburgu lielākā kartē

Comments


bottom of page