top of page

2020 - Latvijas Dzelzceļnieku biedrībai 100



Lai atzīmētu šo notikumu un atskatītos uz aizvadītajā laikā periodā paveikto, kā arī ieskicētu nākotnes perspektīvas 22. augustā Latvijas dzelzceļa vēstures muzejā notika Latvijas Dzelzceļnieku biedrības (LDzB) 100. jubilejai veltītā konference.

Atklājot konferenci, tās dalībniekus uzrunāja Satiksmes ministrijas Dzelzceļa departamenta direktors Patriks Markēvičs.

Konferences turpinājumā ar referātu "Latvijas Dzelzceļnieku biedrības izveidošana un darbība līdz Otrajam pasaules karam" uzstājās Latvijas dzelzceļa vēstures muzeja direktore Ieva Pētersone. LDzB valdes priekšsēdētāja vietnieks, LDz industriālā mantojuma eksperts Toms Altbergs iepazīstināja klātesošos ar mūsu dzelzceļnieku vienotības garu trimdā - laika posmā līdz pat 1986. gadam.

Ar savām atmiņām, pierakstiem un unikāliem dokumentiem par LDzB darbības atjaunošanu 1989.-1991. gadā dalījās pirmais atjaunotās biedrības priekšsēdētājs, SIA "LDZ ritošā sastāva serviss" personāla daļas vadītājs Edgars Elksnis. Savukārt ilggadējais LDzB priekšsēdētājs Jānis Pētersons informēja konferences dalībniekus par atjaunotās LDzB darbību brieduma gados.

Ļoti iedvesmojoša bija vēl viena LDzB atjaunošanas komitejas dalībnieka Jāņa Eiduka uzstāšanās par LDzB attiecībām ar valsti. Šobrīd ieņemot SIA "Eiropas dzelzceļa līnijas" galvenā tehniskā eksperta amatu, J.Eiduks aicināja biedrību aktīvāk iesaistīties aroda popularizēšanā, lai nodrošinātu jauno speciālistu - zinošu un kreatīvu darbinieku - piesaisti "Rail Baltica" projekta realizācijai.

Par LDzB darbību mūsdienās, kā arī tās nākotnes plāniem konferencē ziņoja LDzB valdes priekšsēdētājs Māris Riekstiņš. Viņš arī pasniedza daudziem LDzB biedriem apbalvojumus - goda un pateicības rakstus.

Konferences saviesīgā daļa norisinājās ne tikai draudzīgā, bet arī lietišķā gaisotnē. Tika satikti bijušie kolēģi. Daudzi pasākuma dalībnieki atcerējās 30 gadus senus notikumus, kas bija saistīti gan ar Latvijas valstiskuma, gan pašas biedrības atjaunošanu. Tika spriests arī par dzelzceļa inženiera profesijas prestižu un tās lomu nākotnes dzelzceļā.


Senioru nodaļa aicina uz pārgājienu

LDzB ir izvaidota jauna nodaļa “Senioru nodaļa” un par tās vadītāju apstiprināts LDzB viens no LDzB atjaunotājiem, kādreizējais valdes priekšsēdētājs, LDzB Goda biedrs Edgars Elksnis LDzB Senioru noda

bottom of page